Θεωρία και πράξη

 

High Definition (Υψηλή ευκρίνεια)

 
Η Υψηλή ευκρίνεια επιτρέπει να αναπαραχθούν εικόνες με εκπληκτική ποιότητα. Αυτό χάρη στην κατά πολύ υψηλότερη ανάλυση των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες αποδίδουν απίστευτα καθαρή και λεπτομερή εικόνα. Οι τηλεοράσεις τυπικής ευκρίνειας διαθέτουν 720 x 576 pixel ενώ οι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας έχουν πολύ περισσότερα. Σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν και τα 1920 x 1080 pixel, η οποία είναι και η υψηλότερη δυνατή (μέχρι αυτή τη στιγμή). Συνεπώς, όσο περισσότερα είναι τα pixel, τόσο καλύτερη είναι η ανάλυση αλλά και οι λεπτομέρειες των εικόνων.

 
MPEG-4
Ένα πρότυπο MPEG που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το Internet, μέσα εκπομπής και αποθήκευσης. Το πρότυπο MPEG-4, που αποτελεί δημιούργημα της ομάδας MPEG (Motion Picture Experts Group), σχεδιάστηκε ειδικά για να συμπιέζει ψηφιακά μέσα αλλά και μέσα ήχου σε αρχεία μικρού μεγέθους για εφαρμογές ευρυζωνικότητας μικρής εμβέλειας.

 

HDMΙ

 Η Διασύνδεση πολυμέσων High Definition (HDMI) είναι ένας τύπος σύνδεσης, που έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται ψηφιακό βίντεο και ηχητικό υλικό υψηλής ποιότητας. Το μόνο που χρειάζεστε για να συνδεθεί οποιαδήποτε συσκευή HD είναι ένα καλώδιο υψηλής ταχύτητας. Ιδανικό για αναπαραγωγή ταινιών Blu-ray Disc HD 1080p. Για καθαρές, ζωντανές εικόνες.

Δρομολογητής (router)


Στην επιστήμη υπολογιστών, δρομολογητής (αγγλ. router) είναι μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία αναλαμβάνει την αποστολή και λήψη πακέτων δεδομένων μεταξύ ενός ή περισσοτέρων διακομιστών, άλλων δρομολογητών και πελατών, κατά μήκος πολλαπλών δικτύων (δρομολόγηση).


Κάθε δρομολογητής χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα πρωτόκολλα δρομολόγησης. Με βάση αυτά τα πρωτόκολλα ο δρομολογητής καθορίζει ποιος ή ποιοι διακομιστές ή δρομολογητές είναι οι καταλληλότεροι κάθε χρονική στιγμή και δρομολογεί τα πακέτα δεδομένων προς αυτούς.

Ορισμένα πολύ γνωστά πρωτόκολλα δρομολόγησης είναι τα:
  • RIP
  • OSPF
  • BGP

  Εγκατάσταση και ρύθμιση router

Με την αγορά ενός router είναι απαραίτητες  κάποιες ενέργειες ώστε να γίνει η σύνδεση ενός ή περισσότερων υπολογιστών, αλλά και άλλων συσκευών, στο τοπικό δίκτυο και κατ' επέκταση στο διαδίκτυο (Internet).

 

Όπως φαίνεται και στο πιο πάνω σχήμα, όλες οι σύγχρονες συσκευές στο σπίτι ή το γραφείο έχουν πλέον  τη δυνατότητα σύνδεσης με έναν δρομολογητή (router) ενσύρματα ή ασύρματα με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο (Internet). Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα του από απόσταση ελέγχου αυτών των συσκευών μέσω ενός υπολογιστή ή ενός έξυπνου τηλεφώνου, απ' όπου και αν βρισκόμαστε.

  • Ενσύρματη σύνδεση 
Για να πετύχουμε ενσύρματη σύνδεση μιας συσκευής στο τοπικό μας δίκτυο απαιτείτε ένα ειδικού τύπου καλώδιο με την ονομασία RJ45.
Με το καλώδιο αυτό συνδέουμε τη συσκευή με το router, τοποθετώντας το σε μια από τις εισόδους/εξόδους που διαθέτει.
Μπορούμε να συνδέσουμε όσες συσκευές θέλουμε μ' αυτό τον τρόπο χωρίς να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα λειτουργίας τους.




  • Ασύρματη σύνδεση

Αν παρατηρήσει κανείς ένα σύγχρονο router, εύκολα θα προσέξει μια κεραία πάνω σ' αυτό. Η πλειοψηφία των routers, υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση.
Αυτό σημαίνει πως αν και η συσκευή που θέλουμε να συνδέσουμε στο δίκτυό μας, υποστηρίζει κι αυτή ασύρματη σύνδεση, τότε αυτή είναι εφικτή χωρίς καλώδια.

Ping

Το ping είναι μια μέθοδος για τον εντοπισμό της διαθεσιμότητας και της απόδοσης ενός απομακρυσμένου πόρου του δικτύου. Θεωρείται ότι αποτελεί το ακρωνύμιο των λέξεων "Packet INternet Groper". Αποτελεί διαδικασία με την οποία επιβεβαιώνεται η σύνδεση με έναν απομακρυσμένο υπολογιστή π.χ. μέσω Internet ή τοπικού δικτύου. Με το ping αποστέλλεται στον απομακρυσμένο υπολογιστή ένα πακέτο δεδομένων και στη συνέχεια ο υπολογιστής που έστειλε το πακέτο, περιμένει για μία echo reply, δηλαδή την απάντηση στο πακέτο δεδομένων του ping (πολλοί το αποκαλούν και pong). Το πακέτο που αποστέλλεται με το ping ονομάζεται ICMP (Internet Control Message Protocοl) echo packet. Το διάστημα μεταξύ του ping και του echo reply επιβεβαιώνει την ποιότητα της σύνδεσης και λέγεται και lag. Μια συνηθισμένη τιμή του lag πρέπει να είναι 0.02 – 0.08 δευτερόλεπτα.
Κατά τη σύνδεση ενός υπολογιστή με έναν server, αν η σύνδεσή τους παραμένει αδρανής (δηλαδή δεν μεταβιβάζονται δεδομένα) τότε το ping είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η σύνδεση. Τότε σε τακτικά χρονικά διαστήματα ο ένας υπολογιστής κάνει ping στον άλλο για να επιβεβαιώσει την παρουσία του. Αν δεν γίνει ping για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. ο ένας από τους δύο υπολογιστές «κολλήσει» ή διακοπεί ξαφνικά η σύνδεσή του με το δίκτυο), τότε μετά από μερικά λεπτά, κατά τα οποία ο υπολογιστής που αποσυνδέθηκε φαίνεται σαν να είναι ακόμα συνδεμένος, έχουμε ping timeout και η σύνδεση διακόπτεται.


Δίκτυο υπολογιστών

Ένα δίκτυο υπολογιστών είναι ένα σύνολο από αυτόνομους ή μη αυτόνομους διασυνδεδεμένους υπολογιστές. Οι υπολογιστές θεωρούνται διασυνδεδεμένοι όταν είναι σε θέση να ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους και αυτόνομοι όταν δεν είναι δυνατό κάποιος υπολογιστής να ελέγξει τη λειτουργία (π.χ. εκκίνηση ή τερματισμό) κάποιου άλλου.

Ταξινόμηση

Τα δίκτυα φέρουν τους εξής χαρακτηρισμούς, που καθορίζουν και την κατηγορία τους :
  • Ανάλογα με το φυσικό μέσο διασύνδεσής τους χαρακτηρίζονται ως ενσύρματα ή ασύρματα.
  • Ανάλογα με τον τρόπο πρόσβασης σε αυτά χαρακτηρίζονται ως δημόσια ή ιδιωτικά δίκτυα.
  • Ανάλογα με την γεωγραφική κάλυψη του δικτύου χαρακτηρίζονται ως τοπικά (LAN και WLAN), μητροπολιτικά (MAN και WMAN), ευρείας κάλυψης (WAN και WWAN) και προσωπικά (PAN και WPAN).
Οι χαρακτηρισμοί με το πρόσθετο W ανταποκρίνονται στον ασύρματο (Wireless) τρόπο σύνδεσης.

Ανά γεωγραφική κάλυψη

Τοπικά

Τα τοπικά δίκτυα ή και LAN (local area networks) είναι δίκτυα που συνδέουν υπολογιστές σε κοντινές αποστάσεις, π.χ. από υπολογιστές που βρίσκονται σε ένα δωμάτιο μέχρι υπολογιστές που απέχουν μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους. Χρησιμοποιούνται συνήθως για να συνδέουν προσωπικούς υπολογιστές και σταθμούς εργασίας σε γραφεία εταιρειών, εργοστάσια, πανεπιστήμια κ.λ.π.

Μητροπολιτικά

Ένα μητροπολιτικό δίκτυο ή και MAN (metropolitan area network) είναι μια μεγαλύτερη εκδοχή ενός τοπικού δικτύου καθώς καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις, π.χ. από μια ομάδα γειτονικών γραφείων μιας εταιρείας έως μια πόλη.

Δίκτυα ευρείας περιοχής+

Τα δίκτυα ευρείας περιοχής ή WAN (wide area network) καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, π.χ. από σύνδεση μεταξύ διαφορετικών πόλεων μέχρι μιας ολόκληρης ηπείρου και μπορούν να συνδέσουν ακόμη και περισσότερα από ένα τοπικά δίκτυα καθώς και ομάδες τοπικών δικτύων. Τα περισσότερα δίκτυα ευρείας περιοχής χρησιμοποιούν τηλεφωνικά δίκτυα ή τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους

Διαδίκτυα

Τα διαδίκτυα [1] είναι δίκτυα ευρείας περιοχής τα οποία καλύπτουν γεωγραφικές περιοχές μίας ή περισσοτέρων ηπείρων διασυνδέοντας επιμέρους δίκτυα. Σε ένα διαδίκτυο μπορεί να συνυπάρχουν διασυνδεδεμένοι υπολογιστές και δίκτυα που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες και λειτουργικά συστήματα. Το Διαδίκτυο (Internet) είναι το μεγαλύτερο τέτοιου είδους δίκτυο.

Λεξιλόγιο

    • Ο όρος διαδίκτυα γράφεται με μικρό το πρώτο γράμμα
    • Ο όρος Διαδίκτυο αναφέρεται μόνο στο συγκεκριμένο μεγαλύτερο τέτοιου είδους δίκτυο

Πηγές

  • Tanenbaum, Andrew S. [1996] 2000, "Δίκτυα Υπολογιστών", Τρίτη Έκδοση, Πρώτη Ελληνική Έκδοση, Εκδόσεις Παπασωτηρίου, ISBN 960-7510-70-4
  • Σιδερίδη, Αλέξανδρου Β. 1998, "Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών", ISBN 960-85647-1-4